U prostoru Američkog kutka u ponedjeljak 15.06.2020. godine je održan okrugli sto pod nazivom „Osnaživanje porodice prihvatanjem invaliditeta”. Okruglom stolu prisustvovali su predstavnici organizacija koje djeluju u cilju unaprjeđenja položaja osoba sa invaliditetom sa područja Grada Banjaluke, psiholozi, porodice osoba sa invaliditetom i predstavnici medija iz Republike Srpske.

Na okruglom stolu je bilo riječi o izazovima u kojima se osobe sa invaliditetom i njihove porodice svakodnevno suočavaju u odnosu sa okolinom, te potrebi za edukacijom okruženja o pravilima ponašanja prema osobama sa invaliditetom, različitim modelima koja postoje u pristupu invaliditetu, te važnosti prihvatanja ispravnog modela.

Okrugli sto je dio aktivnosti projekta koji realizuje Udruženje porodica i prijatelja osoba sa invaliditetom „Puna inkluzija“ uz podršku Ministarstva porodice, omladine i sporta u Vladi Republike Srpske u okviru afirmacije projekata u oblasti podrške porodici. Cilj projekta je podizanje svijesti šire javnosti o problemima kod neadekvatnih načina prihvatanja invaliditeta u porodici, uvjeravanje da je ispravno prihvatanje invaliditeta siguran put ka osnaživanju same porodice ali i ka stvaranju prilagodljivog okruženja.

U potrebi za edukacijom okoline u ophođenju sa osobama sa invaliditetom, a u okviru ovog projekta, Udruženje „Puna inkluzija“ je izradilo flajer: „BONTON – nekoliko pravila lijepog ponašanja prema osobama sa invaliditetom“, namijenjen svim ljudima koji žele da znaju da li pravilno tretiraju osobe sa invaliditetom, Flajer sadrži ilustracije i preporuke svim ljudima o ispravnom postupanja sa osobama različitih invaliditeta i u budućem periodu će se distribuirati široj javnosti.

Članak o našem projektu je objavio Mondo Portal, pod nazivom “Ljepota je u različitosti”:

https://mondo.ba/Info/Drustvo/a965991/Osobe-sa-invaliditetom-okrugli-sto-Puna-inkluzija.html

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *